top of page
Sint-Niklaaskerk.jpg

Over ons koor

De tijd vliegt! In 2022 bestaat ons koor 80 jaar

Oorspronkelijk was ons koor verbonden aan de Sint-Niklaaskerk te Ieper. Toen die kerk in de negentiger jaren van de vorige eeuw aan de eredienst onttrokken werd om een museum te worden, verkaste het koor naar de Sint-Maartensparochie die nu de Sint-Maartens en Sint-Niklaasparochie werd.

Het koor werd opgericht door André Moerman en werd later eerst overgenomen door zijn broer Marcel, die na korte tijd de fakkel doorgaf een de jongere broer Hendrik. Hendrik was gewoon het koor. Van optredens organiseren, partituren sorteren, nieuwe muziek zoeken, nieuwe werken aanleren, de hele kooradministratie... hij deed gewoon alles!

Een paar jaar geleden nam hij afscheid van "zijn" koor en gaf het stokje door aan Bastijn Steelandt, die als jonge dirigent het koor geleid heeft van 2013 tot en met 2019.


Begin 2020 maakte het KSNMK Ieper een nieuwe doorstart met Benjamin Luyckx als dirigent.

Ons bestuur

Een democratische ingesteldheid

Om de dagelijkse werking van ons koor te organiseren, verkiest het koor om de drie jaar een nieuw koorbestuur.

 

De leden van ons bestuur zijn::

  • Brecht Vangheluwe, Voorzitter

  • Benjamin Luyckx, Dirigent

  • Jan Riem, Co-Dirigent

  • Roland Gille, Ondervoorzitter

  • Jan Derde, Secretaris / Penningmeester

  • Wilfried Parmentier

  • Marc Descamps

Benjamin Luyckx 2022.JPG

Onze dirigenten

Benjamin Luyckx

Benjamin Luyckx (°1986), organist van de Kathedraal van Sint-Maarten en Sint-Niklaas, studeerde o.a. orgel aan het Lemmensinstituut te Leuven en behaalde er in 2011 het diploma Master of Arts in de Muziek voor orgel. Benjamin wil met veel zorg en toewijding de rijke traditie  van ons mannenkoor verderzetten, en wil het KSNMK Ieper verder uitbouwen als echt Kathedraalkoor. Maar bovendien is het ook zijn doelstelling om de vernieuwing en verjonging van het koor verder te zetten, en regelmatig met het koor optredens buiten de kerk te verzorgen.

Jan Riem

Jan Riem (°1972) is zingend lid van het KSNMK Ieper sinds 1990 en is sinds 2023 Co-Dirigent. Jan is leerkracht muzische vorming in het basisonderwijs, en volgt de opleiding Koordirectie aan de Academie van Waregem.

P1150464_edited.jpg

Ons repertoire

Van kerkkoor tot allround mannenkoor

Inderdaad, ons koor is ontstaan als kerkkoor. Ons kerkrepertoire gaat van gregoriaanse gezangen tot moderne kerkelijke muziek, zonder de grote klassieke werken van Bach, Haydn en Mozart te schuwen.

Daarnaast heeft het koor al heel vroeg een meer werelds repertoire uitgebouwd, met de grote klassiekers voor mannenkoor, operawerken, musicalstukken en meer moderne koorwerken.

bottom of page